Donald Trump

Då har Trump genomfört sin första vecka som USAs president och vi har fått en bild av hur USA kommer att agera under Trumps ledning. Dessvärre är det inte en positiv bild vi kan måla upp för framtiden av Trumps agerande under denna första vecka.

Trump vill uppenbarligen visa att han kommer att genomföra de löften han gav under sin presidentkampanj. Egentligen är ju detta något beundransvärt då en politiker bör hålla sina löften. Men i Trumps fall, när löften så totalt hotar världsfreden hade vi ändå hoppats på att han skulle vara en annan person som president än den obstinata presidentkandidat som han var.

Nu visar det sig att det vi såg av Trumps dåliga sidor under valrörelsen endast var en västanvind mot hur han agerar när han har makt.

Aldrig tidigare har världens mest fria nation USA, haft en mer diktatorisk ledare än nu. Aldrig tidigare har USA framträtt som ett hot mot den fria världen så som de med ens blev med Trump som president.

Trump är en krigshetsare, han utmanar allt och alla (utom Rysslands Putin). Får Trump hållas är inte frågan om vi går mot ett nytt världskrig utan när detta kommer att utbryta. För Europas del är Trump en katastrof, vi har allt sedan andra världskriget helt förlitat oss till USAs styrka som vår säkerhet. Trump tar nu bort handen från Europa och driver på för att uppnå europeisk splittring. Vad har han för syfte med att splittra Europa kan man fråga? Det finns endast en möjlig anledning för att ge Trump motiv till detta och det är att han vill spela Putin i händerna på dennes imperialistiska agenda.

Det hela är så omstörtande att i förlängningen är hela västvärldens demokratiska hållning hotad. Om takten som Trump inlett sin första vecka fortsätter och han inte stoppas av de republikanska krafterna så är frågan om demokratin överlever Trump?