För svensk del spelar det egentligen liten del vem som slutligen blir utsedd som domare i USA:s högsta instans. Ändå är det fascinerande att beskåda processen inför denna utnämning. USA:s president har valt att i högsta grad politisera denna utnämning och hans kandidat kan på intet sätt beskyllas för att inte vara en Trump-supporter.
Dock finns det desto mer beskyllningar mot denne kandidat, Brett Kavanaugh. Beskyllningarna härrör framförallt från hans studenttid, från hans dryckesperiod i livet. Utifrån de förhör som hölls inför att den amerikanska senaten skulle bestämma sig angående Brett Kavanaugh så blev det tydligt. Brett Kavanaugh gillar öl, han tycker om att dricka sig berusad. Att det finns många vittnesmål om att han blir våldsam när han är berusad och att han då ger sig på kvinnor bekommer inte den amerikanska senaten. De lyder president Trump. D.v.s. republikanerna lyder Trump och kommer att välja Brett Kavanaugh till domare i the supreme court på livstid. Brett Kavanaugh blir därefter untoutchable. Detta trots att han utan tvivel har ljuget inför senaten.

Brett Kavanaugh bjöd upp på en osedvanlig show i sitt förhör, han grät krokodiltårar, han gick till attack mot allt och alla och var osedvanligt oförskämd mot de som ställde frågor. Han betedde sig som urtypen för en psykopat. Men fick detta republikanerna som har majoritet i senaten att gå emot deras (psykopat) till president? Nej, de följer som slavar. De väljer att mot bättre vetande ge en kvinnohatare företräde till en upphöjd position. De väljer att ge Trump sitt lydande. Varför gör de detta? De kan ju inte alla vara galna människor? De kan inte alla vara helt inkompetenta, det måste finnas något motiv till varför de vill upphöja en kriminell person till skyarna.

Svaret ligger i Trump. Från svenskt perspektiv (om vi nu inte är Sverigedemokrater) så ser vi ju Trump som en galen person, som en person som utgör et hot mot västvärlden i och med att han lierar sig med Putin och nu senast med Orbán i Ungern. Från svenskt perspektiv är det nämligen obegripligt att stora delar av USA, ett USA som vi många gånger har lyft fram som ett föregångsland, skulle ha åsikter som går emot den fria världen.

Donald Trump har dock gjort detta tydligt, han avskyr fria människor, han avskyr människor som kan stå upp. Han hyllar tvärtemot diktatorer och förtryckare i världen. Priset tog han dock när han i sin kritik mot de som protesterar mot Brett Kavanaughs, hävdade att detta var ett verk av Fethullah Gülen. Därmed ger Trump sitt fulla stöd till både Orbán i Ungern och Erdoğan i Turkiet. Trump tar en tydlig ställning mot demokratin.

När USA inte längre tillhör den fria världen, vart är värden då på väg?