Nog behövs en nystart och nytt engagemang för Alliansen. Därför är det helt rätt att Alliansens partiledare nu samlas för att enas i strategi och framtidsagenda inför valet 2014.
Eurokrisen har lagt ett dovt hinder för framtidstänkande över Sverige. Varslen av arbetskraft till följd av euroländernas försämrade köpkraft har passiviserat regeringen. Sverige står dock bra rustat inför framtiden. Sverige är det land med den mest välskötta ekonomin i Europa varför det finns stora möjligheter att förvalta denna position till en tillväxt av landet som sällan skådats i världshistorien.
Enda hotet mot att Sverige ska kunna åtnjuta fördelarna av denna vinnande position är oppositionens verklighetsflykt och förakt mot arbetsskapande politik och farhågan att de skulle vinna stöd för denna tillväxthämmande politik.
Alliansens möte i Annie Lööfs hemort Maramö är en viktigt del för att få de övriga alliansföreträdarna att åter ”komma på tårna” och på allvar sätta stopp för den tillväxthämmande politik som Stefan Löfven och Socialdemokraterna försöker övertala de övriga oppositionspartierna att nappa på.
Alliansens måste få en nystart då det endast är med en allianspolitik som Sverige kommer att lyckas förvalta det övertag som Sverige har uppnått med de senaste årens politik.
Media: DN, Exp, Skånskan, SvD, HD, SVT, Metro
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om Centerpartiet, Annie Lööf, Stefan Löfven, Socialdemokraterna, Alliansen, eurokrisen, välskött ekonomi, Maramö, tillväxt, tillväxthämmande
Du glömde Alliansens “verklighetsflykt och förakt mot arbetsskapande politik och farhågan att de skulle vinna stöd för denna tillväxthämmande politik”!!.
Alliansen som framhärdar med sin misslyckade skattesänkarpolitik, för jobb har den knappt skapat, och det få som skapats är enormt dyra.
För att inte glömma alla de jobb man skulle få genom att försämra sjuk och arbetslöshetsförsäkringen!!…..-var är dom??.
Det är faktist lite lustigt att de hur du anklagar Opposionen för att göra exakt det Alliansens gör själv, snacka om att skylla ifrån sig i stället för att jaga problemet!!.
Skillnaden mellan vad man utlovat i jobbtillfällen och vad som faktiskt blivit vid varje skattesänkning är enorm, och då måste man ju fråga sig varför, och inte planlöst fortsätta med nästa och nästa skattesänkning!!.
Alliansen bedriver numera “bidragssverige” för företagare och rika, men var är jobben??.
Gnällspiken JonasE har talat 🙂
Och den verklighetsfrånvände kometerar….det jämnar ut sig alltså
Politisk Debatt
Fick du problem nu när Jonas E skrev sanningen
Tja, om moderaternas skattesänkarpolitik hade varit direkt skadlig för landet så borde man rimligen fått ett rejält negativt utfall i ekonomin. Arbetslösheten borde rekordökat. Inkomsterna till staten borde störtdykt. Speciellt med tanke på omvärldens dystra läge.
Att det istället är ungefär samma läge som innan skattesänkningarna, det snarast bevisar väl att moderaternas resonemang i varje fall inte är käpprätt usla. Dessutom har ju invånarantalet ökat betydligt de senaste sex åren.
Man kan ju inte längre höja skatterna för att öka offentliga resurserna och sedan tvinga igång åtgärder som det inte finns täckning för, rent ekonomiskt. Inom synbarlig framtid. Istället är ju den bästa medicinen att få fler att betala skatt för att på det sättet få in mer skattepengar. Och då borde väl rimligen det bästa sättet att öka incitamentet för detta, vara att ge mer pengar till de som börjar jobba, eller de som jobbar mer så att det blir fler arbetstimmar totalt.
Att höja pensionsåldern selektivt för de som så önskar, det borde nog också bli en självklarhet för alltfler. (Inte riktat till de som har fysiskt krävande jobb naturligtvis självklart).
Grottolle,
Nej jag upplever inte att jag har något problem. Tvärtom ser jag framemot att efteråt kunna ta del av vad fyra bra partiledare kommer fram till när de har sitt möte hemma hos Annie i Maramö. Och jag känner mig också bekväm med att de med gemensamma krafter intensivt kommer att jobba för att utforma en bra och framtidsinriktad liberal politikplattform med inriktningen mot en grön tillväxt med företagande i fokus. Sverige behöver en fortsatt Alliansregering även efter nästa val för en fortsatt positiv liberal utveckling och ett klimatsmartare svenskt samhälle baserat på arbetslinjen. Vi är inte betjänta av Socialdemokraternas skattechockidéer och svartmålning eller Sverigedemokraternas svartmålning och klankande på invandrargrupper. Det behövs mer jobbskapande utveckling i Sverige och det kan bara skapas genom att vi tar till av oss den globala utvecklingen och förstår att vi är en viktig del i den utvecklingen och att vi vill vara med i den utvecklingen.
Och eftersom jag också ser att arbetslöshet åter tas upp till diskussion så kan jag passa på tillfället att framföra att arbetslösheten i Sverige har minskat ifrån 8.8% i Juni 2012 till att vara 7.4% i December 2012. Jag tycker det är bra.
Så ser jag på det ! 🙂
Du kan ju inte jämföra arbetslösheten med olika månader och så måste du tänka på om det är rensade siffror eller inte. När Alliansen tillträdde på hösten 2006 var arbetslösheten mellan 6-7 procent och då införde Alliansen jobblinjen och då ökade arbetslösheten till 8-9 procent Och du tycker det är en bra jobblinje.
Ja Annie L är bra som partiledare. Hon håller nu på att sänka både Centern och Alliansen. Och det är ju inte så dumt.
Grottolle,
Det är lite knepigt att du talar om att jag inte får jämföra mellan olika tidpunkter men att du tycker att du själv får göra det.
Arbetslösheten har varit långsamt minskande sedan mitten av 2009 då den ökade dramatiskt på en kort tidsperiod i samband med finanskrisen. Innan finanskrisen hade arbetslösheten också varit långsamt minskande ända sedan Alliansregeringen kom till 2006. Jag hoppas naturligtvis att en långsamt minskande utveckling kommer att fortsätta även i år 2013. Vi behöver att fler och att alla krafter i Sverige är sysselsatta i arbete i Sverige. Det är slöseri med mänskliga resurser med arbetslöshet och att ha en stor grupp av arbetslösa som du, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna hela tiden talar om och verkar till att föredra är helt förkastligt enligt min åsikt.
Jo men just den typen av debatt, med siffror på marginalen, som nästan kan sägas vara inom felmarginal eller siffertrixar buffert, blir lite svårt att skapa krigsrubriker kring. Hade politiken varit tokdålig skulle siffrorna vara enormt mycket tydligare i negativ riktning. Nu blir det omöjligt att med någon saklighet hävda att själva metoderna varit käpprätt korkade.
Anonym.
Politiken har varit tokdålig för vissa grupper, sjuka och arbetslösa bara som exempel, med löften/ursäkter om att man försämrat för att dessa grupper för att fler skulle komma i arbete (det har kallats för att sänka trösklar och skapa drivkrafter), och utfallet har framförallt blivit att dessa grupper blivit fattigare och mer utsatta!!.
Just för dessa grupper har det varit en tydlig negativ utveckling i både jobb och ekonomi, men var är de utlovade jobben??.
Bara en sån sak som att under 2011 så var det 50% på försörjningsstöd som egentligen var arbetslösa, och allt för många sjuka tvingas till samma sak, och då räknas inte ens de som råkar ha en partner med någorlunda inkomst, eller de som har någon form av tillgångar, för dom får ju inte försörjningsstöd, detta är ett problem direkt orsakat av Alliansens politik!!.
Jag kanske är allt för logisk nu, men borde inte arbetslösa höra hemma i arbetslöshetsförsäkringen??, och sjuka i sjukförsäkringen??, vad är nyttan med att dessa går på försörjningsstöd??, eller är utanför utanförskapet och får då ingenting!!.
Så det finns definitivt de som märkt av det tokdåliga i Alliansens politik, men vill Alliansen se dom och göra något åt det??…..eller ska man fortsatt fly undan i siffertrixande??.
Politisk Debatt
Om du tar arbetslöshetssiffrorna från september 2006 och jämför med september 2012 så ser du hur arbetslösheten ökat. Siffrorna finns på SCB
@ JonasE
Jag tror du kan ha en del poäng i din kritik. Men för att vara uppriktig så hänger jag inte med helt och fullt i alla begrepp. Troligtvis gör jag samma misstag eller har samma grundinställning som jag tror de flesta svenskar har. Man identifierar sig inte med de sjuka och arbetslösa. Än mindre med de i permanent utanförskap eller kroniska problem. Och allra minst med missbrukare och tunga problematiker.
Så länge man själv jobbar normalt, kanske bara är sjuk någon gång. Inser att sjukersättningen är lite halvdålig, men det har man ju räknat med. Man undviker att vara sjuk om man kan. Osv. Allt flyter på någorlunda. Visserligen hör man klagomål från folk som är svårt sjuka ibland. Och ungdomar verkar det ju synd om.
Men det är svårt att värdera. Jag inser samtidigt att det här är politiskt högintressanta jaktmarker att fiska i. Vilket inte gör situationen tydligare. Vad är sanning och vad är politiskt motiverade överdrifter. Och vad är rent privata egenintressen. Allting kan naturligtvis lösas med pengar. Nej kanske inte. Riktiga problem försvinner inte med pengar. Men mycket av kritiken kan göra det. Är det då klokt och förnuftigt att stoppa all form av kritik med enorma mängder pengar? Att så att säga muta kritikerna till tystnad. Är det ansvarsfullt och konstruktivt. Jag misstänker inte det.
Men man kan se det åt båda hållen. Riktig kritik kan anses vara oriktig, bara för att den är politiskt obekväm. Oriktig kritik kan anses värd att tysta med pengar för att den hörs så högt.
Media älskar ju det här. Tusentals människoöden att beskriva med glöd. Utsatthet. Jobblinjen som inte jobbar. Osv. Finfin dramaturgi. Men det handlar ju om människor trots allt. Betydligt viktigare än taktik och politiska begränsningar. Eftersom du verkar veta vad du talar om så skulle jag därför uppskatta om du vill reda ut begreppen lite. Lite kortfattat och lekmannamässigt. Helst utan politiska värderingar också, men kan du inte låta bli, så för all del.
Vilka är de olika begreppen som figurerar och vad betyder de?
Alltså de olika fasliga fasorna. De olika nivåerna på sjukskrivning. Kort sagt, alla människor som inte jobbar, hur delas de in och vad har de olika indelningarna för benämningar? Jag skulle uppriktigt uppskatta detta, eftersom alla använder olika benämningar för olika och delvis samma saker lite blandat.
Det kan ju vara så att Alliansen helt kyligt resonerar som jag gjorde i början här. Att de flesta inte bryr sig på djupet om villkoren för de som står utanför. Och då inte lägger resurser som man borde. Samtidigt kan vi ju komma ihåg att även arbetsförmedlingen är dyr i drift. Varje arbetsförmedlare trodde jag i min enfald ordnade 5-6 jobb per dag åt folk. Visserligen mest inom offentliga sektorn men ändå. Istället är det ungefär 1 (ett) jobb per månad! Det kan man ju lugnt påstå blir dyrbart. Helt otroligt egentligen. Så min uppfattning är nog att enormt mycket kan göras. Till att börja med behöver begreppen redas ut. Hoppas jag på..
Anonym
Jag är framförallt mest insatt i sjukförsäkringen, kan också rekomendera att du kollar in:
http://www.alliansfrittsverige.nu/
Första nivån är vanligt kort sjukskrivning
Nästa steg – läkarutlåtande vara sjukskriven upp till 450 dagar.
Sista steget är då sjukersättning(sjukpension).
Eller
Fas 1 i 150 dagar är utredningsfas.
Fas 2 är arbetsträning bidragsjobb osov..
Fas 3 är sysselsättningsfasen då blir man tilldelad en sysselsättning !!.
Har man inte A-kassa så blir ersättningen ytterst låg.
Endast 35 procent av de arbetslösa har överhuvudtaget rätt till a-kassa – antalet sjunker oavbrutet.
2006 hade ca 70 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa.
Allt för många går i FAS:erna med försörjningsstöd.
Utflödet ur FAS 3 är löjligt lågt och det är i det närmaste en förvaring/återvändsgränd för dom som hamnar där.
NU kommer då det stora problemet om man är sjuk med eventuell delvis arbetsförmåga, de som Alliansens skrek om var i utanförskap 2006.
Dom hade då tidigare tidsbegränsad sjukersättning ( beviljades 3år i taget), med samordning med Arbetsförmedlingen för att kunna ta vara på den sjukes restarbetsförmåga.
Detta togs bort och ersattes med utförsäkringar och sjuka hamnade på AF istället för FK, med i över lag lägre ersättningar, och det som finns kvar är permanet sjukersättning, men den är svår att få.
Alliansen införde ett nytt arbetsförmåge begrepp i samband med detta som kallades att “prövas mot hela arbetsmarknaden”, som i princip innebär att om man kan röra ett finger så kan man jobba med att trycka på en knapp.
Problemet var att det jobb som FK påstod den sjuke skulle klara av behövde inte finnas i verkligheten, och då blir det svårt för att inte sägas omöjligt för AF att hitta det jobbet.
Det gamla arbetsförmågebegreppet kallades”prövas mot ett normalt förekommand arbete” som i princip innebär att det jobbet man bedömmer en sjuk arbetsförmåga emot måste också finnas tillgängligt för den sjuke!.
Där kom också problemet då FK jobbade mot en teoretisk arbetsmarknad och AF mot den verkliga, i princip enligt det gamla begreppet.
Ett problem som Alliansen var väl medvetna om, men införde deta nya begrepp i alla fall.
“Det finns inga perfekta reformer sades det”, – men man visste faktiskt om det problemet innan!.
Alliansen räknade 2006 de som var delvis på sjukersättning och delvis i arbete i utanförskap, numera så är de som blivit av med sin sjukersättning men jobbar bara fortfarande deltid i statistiken som i arbete och sjuktalen sjunker.
Det finns numera en ny kategori som kallas för utanför utanförskapet, just dom som bara försvann ur alla system, lever på make/maka anhöriga osov, och det är ju många av dom som söker hjälp hos kyrkan mm, som sett en stor ökning av hjälpbehovet….men sjuktalen sjunker då dom är ute ur systemet!!.
Det tycks vara upp till opposionen att göra något åt detta så opposionen tvingade fram en återgång till “normalt förekommande arbete”, då Alliansen sitter nöjd med sjunkande sjuktal.
Ett talande exempel är att den tiondel med lägst inkomst fått sin inkomst sänkt med -8,6% under Alliansen regi!.
Den stora ökningen av de med Försörjningsstöd är också talande för att Alliansens arbetslinje blivit en bidragslinje för allt för många, och det har visat sig att en femtedel av de som har försörjningsstöd är sjuka, men sjuktalen sjunker!.
Allt detta var Alliansen väl medvetna om när man gjorde sin reform men för att citera den dåvarande ministern: ”De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar”, så förstår man ju proriteringarna från Alliansen bättre!!.
Slutligen så lite statistik från Allianshåll 2006:”1 av 5 med sjukersättning har fuskat till sig denna”, när FK sedan granskat detta så visade det sig vara 1 av 5000, alltså 1000 ggr fel hade Alliansen i detta så det är nog inte så konstigt att det blev fel i slutändan också!!.
Det får vara nog för nu, men det finns gott om mer i detta!!.
Grottolle,
Jag fick ju inte jämföra arbetslösheten med olika månader skrev du innan.
Nej du kan inte det.. Det var därför jag jämförde samma månad år från år.
Då vet jag vad du tycker.
Själv tycker jag det är positivt att vår Alliansregering fört en politik som har medfört att arbetslösheten har varit långsamt minskande sedan mitten av 2009 då den ökade dramatiskt på en kort tidsperiod i samband med finanskrisen. Innan finanskrisen hade arbetslösheten också varit långsamt minskande ända sedan Alliansregeringen kom till 2006. Nu gäller det att framåt försöka få entreprenörskapet och företagssamheten att blomstra mer och att fler och fler blir sysselsatta. Det gäller naturligtvis hela sverige men framförallt på orter i Sverige där arbetslöshetsproblemen och de ekonomiska och sociala problemen vuxit till att bli stora.
Och om det nu är så att det är Socialdemokraterna eller något annat politiskt parti du vill försöka stödja genom att hela tiden hålla på med att försöka klanka på Annie Lööf och på Centerpartiet så kanske du istället skulle fundera över varför Socialdemokraterna med Stefan Löfven hela tiden sjunker som en sten i opinionen. Nu ned 3.3% på en månads tid och under katastrofresultatet i valresultatet 2010 som var det sämasta valresultatet sedan 1910. Det kanske är dags för Socialdemokraterna att byta partiledare igen, vanan finns ju. Eller skall Socialdemokraterna gå ihop med Sverigedemokraterna ?
Det blev tydligen omedelbar respons till vad jag skrev. Ilmar Reepalu (S) meddelar att han lämnar sin post som kommunstyrelsen ordförande i Malmö i sommar.
Ett annat hot är ju faktiskt de “importerade” arbetslösa som till antalet är tusentals och t om tiotusentals. Förklara gärna vilka arbetsuppgifter de ska utföra. Är det kanske att hämta fikabröd?
Problemet med att anordna en “nystart” är väl att man då förväntar sig något “nyskapande”. Och det är ju lite knepigt vad gäller jobbfrågan förstår jag. Exportföretagens kunder håller i plånböckerna. Alla länder har dålig ekonomi nästan. Sveriges kron-kurs är hög, delvis för att vår ekonomi anses bra, men det gör exporten dyr. Socialdemokraterna brukade tidigare lösa den här typen av lägen med devalveringar, då riksbanken var helt styrd av politikerna. Det går ju inte nu.
I det läget är det ju svårt att se hur politikerna skall kunna lägga fram patentmediciner. Det troligaste blir väl utbildningsprogram eller ökade offentliga kostnader med pysselsättning och tvångsanställningar. Möjligen. Att utbildningen träffar rätt, eller att tvångsanställningarna görs för högmotiverade människor är väl betydligt mer tveksamt.
Lösningarna finns nog utanför politikernas mentala rum befarar jag.