Ibland känner jag mig som den den ensammaste av alla. Dessa stunder faller oftast på mig när jag haft som allra mest att göra och strax därefter fått en ledig stund. Vad jag inser är att denna insikt borde ge mig kraft att förändra situationen. Visst, planerna är många men förverkligandet ligger efter.
Tankarna om livet förändras med livsskeendena, men nog vill alla vara den som gör anslag i samhällsutvecklingen.
För min del är det mycket som jag vill förändra och det är mycket som jag inte är nöjd med! Detta måste jag finna kraft att ta itu med. Något alternativ till detta finns egentligen inte!
Dagarna då arbetet med detta förändringsarbete inte hinns med är misslyckade dagar. Problemet är dock att viljan är större än tillgången till tid och att det är allt för mycket annat i livet som också har prioritet.
Detta är jag långt ifrån ensam om, men i kampen om ett bättre samhälle känns det ändå ensamt!
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om samhälle, samhällsutveckling, förändringsarbete, ensamhet
Det låter bekant. Men en viss tröst kan vara att motsatsen nog skulle vara värre. Dvs sitta sysslolös och inte tycka att någonting är meningsfullt. Det är nog trots allt den värsta fasan.
Nej, känn dig jagad och jaga på bara! (Du gör i alla fall ett skapligt jobb med bloggen.) Och det finns alltid någon dumhet någonstans som man kan peta på.
En kuslig tanke kunde väl vara att föreställa sig 1952, exempelvis, och att alla politiker överallt avgick. Alla partier upplöstes och riksdagen organiserades om, utan politiker. Alltså inga valbara politiker någonstans. Och att samhället nu sextio år senare, skulle se ut exakt som det gör nu! Helt styrt av enbart tjänstemän och experter i sextio år, och det var ingen skillnad. Vore väl rätt ruggigt. Alltså att politikerna i normala fall vore helt onödiga. Tanken svindlar ju lätt iväg åt alla möjliga mörka ideologiska håll.
EU börjar ju nu på allvar bygga upp en strategi och målriktning åt mer detaljstyrande håll. Vilket rimligen minskar svenska politikers inflytande. Så sextio år från nu kanske vi befinner oss där, att det var länge sedan svenska politiker egentligen formade framtiden överhuvudtaget.
Hej,
Vill ansluta mig till att Mikael gör ett bra jobb med sin blogg. Tänkte passa på tillfället att dela med mig av några reflektioner och ett förslag.
– Valet som nyligen ägde rum i Nederländerna visar att opinionssiffror och valresultat är 2 helt skilda saker. Även statsvetaren Sören Holmberg framför det läste jag. Att notera ifrån valresultatet tycker jag är.
* Partiet PVV minskade ifrån cirka 15% till 10%. Vilket är en minskning med en tredjedel. PVV är Nederländska motsvarigheten till Sverigedemokraterna i Sverige med vad jag avser allmänt skeptiska till invandring och allmänt skeptiska till EU. Också partiet SP minskade, om än marginellt. SP är socialistiskt parti.
* Också att notera är att partiet VVD ökade. Detta partiet ökade mest och ökade ifrån cirka 20% till 26%. Även D66 ökade något. VVD betecknar sig som liberalkonservativt och D66 som socialliberalt.
Wikipedia har gjort en detaljerad sammanställning av valresultatet: Dutch general election, 2012 – Wikipedia, the free encyclopedia
Valresultatet avviker i flera detaljer ifrån vad opinionssiffror som gjorts före valet visar. Och valresultatet avviker också i flera detaljer ifrån vad som diskuterats flitigt i media före valet.
– Om media.
För ett litet tag sedan var det något som liknar något av en kampanj som riktar sig mot just Centerpartiet och mot Annie Lööf. Det är också så att varje aktör inom mediabranschen har ett intresse i vad man företar sig så som det är på en marknad. Det medför att en aktör inom media utifrån sin grund väljer vad man skriver om och vad man rapporterar eller vad man inte skriver om och vad man rapporterar om. Man väljer också vad man vill lyfta fram i vad man skriver och rapporterar om eller vad man inte vill lyfta fram i vad man skriver och rapporterar om.
Den här kampanjen har gjort att jag reagerade. Därför funderar jag över om det kan vara intressant att samla fakta kring olika händelser som sker. Jag skall med ett exempel försöka belysa vad jag avser.
Näringsdepartementet har som jag uppfattat det fått en förfrågan ifrån Konkurrensverket vad gäller LOU/LUF med anledning av personaldag/julfest. Se länk till Konkurrensverkets ärendeuppgifter nedan.
Regeringskansliet – förfrågan angående personaldag samt julfest
Att Konkurrensverket har ställt denna förfrågan har skrivits om i vissa medier. SVT och SR har inte skrivit något om denna händelse. (SR P4 Jönköping har skrivit om det).
SVT och SR har också, som jag uppfattar det, fått liknande förfrågan ifrån Konkurrensverket. Se länkar till Konkurrensverkets ärendeuppgifter nedan.
SVT – förfrågan angående personalfest – SR – förfrågan angående personalfest
Jag kan inte hitta något media som skrivit om att Konkurrensverket har ställt dessa förfrågningar till SVT och SR.
Det kräver ett visst arbete att studera och granska vad olika aktörer inom media gör eller inte gör. Min fundering är som sagt om det är intressant ?
Du menar alltså att man skulle snoka reda på frågor som kan antas vara medialt intressanta. Som skulle kunna vara tacksamma att “göra en grej på”, eller rent allmänt skruva till sin egen fördel, som journalist? Och sedan arkivera de frågorna och hålla ordning på hur media faktiskt hanterar dem?
Så att man kan visa hur olika media förvrider eller väljer ut delar av sanningen?
Du kan vara säker på att detta vore hyperintressant. Eftersom media själva säger sig vara förutsättningen för demokrati (vilket är riktigt tycker jag). Och att många som jobbar inom media vill “förändra välden” utan att vara valda för det. Då borde det vara självklart om media bevakades stenhårt på en sajt som följde all medierapportering och letade fram riktiga stolpskott. Dessa ger ju, om de blir många, en skev och förljugen verklighetsbild.
Jag tänker omedelbart på de skrämselkampanjer som tidvis riktas mot framförallt äldrevården. Där man skrämmer äldre människor från vettet med fasansfulla bilder från vården. Där bilderna ibland kan stämma, men istället för att vara extremt ovanliga så kan de låta väldigt vanligt förekommande.
Jag tänker också på det holländska valet, tack för länken, där media rapporterade ymnigt om Socialistiska Partiets framgångar. “Enorma framsteg i opinionen”. Vilket ju visserligen var riktigt, delvis. Men när sedan valet är över så har Socialistiska Partiet faktiskt minskat istället. Och rapporteringen är plötsligt helt tyst! Jag undrade just hur det faktiskt hade gått. Och det i ett läge som är väldigt intressant, för holland framförallt, men även de som intresserar sig för politik rent allmänt, som ett spel eller heders syssla. Eftersom det verkar innebära att den parlamentariska situationen är riktigt problematisk. Hur skall de snickra ihop en regeringsduglig konstellation?
Men jag tror ärligt talat att det skulle vara en nästan övermänsklig uppgift att dokumentera alla massmediala snedsteg. Och eventuellt leta mönster i det. Väldigt viktigt för demokratin egentligen, men nästan övermänskligt.
Det skulle nog räcka ganska långt iofs om man hade en registrerande uppsikt på radions OBS, och SVTs nyhets sändningar. De två källorna till rapportering bedömer jag vara rejält infesterade med förvridna uppslag och rapporteringar som väljer ut vissa bitar. Och gynnar vissa typer av åsikter. Inte hela tiden men tillräckligt ofta för att man skall kunna hitta gott om desinformativa inslag. När det gäller den typen av program så är också den ansvarige utgivaren/producenten/chefredaktören väldigt viktig. De styr också programmets “anda” ganska hårt. Om de vill. Det finns vissa inom SVT och SR som tycks påverka programmen mer än andra.
Det går också att lyssna på det lite jobbiga programmet “ringP1” och lyssna efter producenternas namn. Eftersom jag tänkt på att det påverkar programmens “anda” mycket mer än programledaren verkar göra. Alltså samma programledare kan jobba i två veckor, medan producenten byts ut några gånger under perioden. Och varje gång förändras programmets “anda”. Dvs man ringer upp människor som verkar ha en speciell typ av åsikt osv, för att i någon mån styra diskussionen lite. Och kanske också släpper in en viss typ av ringare, men inte andra. Det känns lite intressant, men inte så väldigt viktigt ändå. (Och det gäller speciellt ett par producenter).
Men som helhet är din idé väldigt bra, inte minst för demokratin. Och möjligheten för många att tolka sig fram genom medielandskapet. Som ju blir alltmer löjligfierat, personfixerat och fragmentiserat.
Jag ser också att wikipedia publicerar en intressant skala, grafisk tabell, där man placerar PVV, alltså Wilders främlingsfientliga parti på mitten mellan vänster-höger skalan. Och en aning ner på axeln “konservativ-reformistisk”. Och det undrar jag egentligen ifall det inte är mer korrekt, än att referera de här partierna som “högerextremistiska”. Det känns mer logiskt, egentligen, att kalla dem “mittenextremistiska”, eftersom de blandar så många grundvärderingar från båda dessa sidor. Och att det i framtiden blir just där som farorna kommer att ligga.
Kul att det är intressant. Att samla fakta kring händelser kan naturligtvis lätt bli väldigt omfattande och övermäktigt. Men att samla data kring någon specifik händelse eller företeelse bör kunna gå att göra. Tillexempel det som du föreslår gällande hur något missförhållande som förekommer inom tillexempel äldrevård.
Jag får ursäkta att länkarna till kkv inte fungerar som var tänkt. En omdirigering sker när anrop kommer ifrån externt som det verkar. Noterade inte det när jag skev in länkarna.
Ett ytterligare exempel som jag vill påpeka angående opinionssiffror och som jag ser i statistiken på Wikipedia. Vid poll 11 September 2012, vilket är dagen före valdagen fick PPV 11.4% vilket skulle ge 17 mandat och en ökning ifrån 15. Valresultatet dagen efter blev istället 5.4% och en minskning till 9 mandat. Jag tycker det väldigt tydligt illustrerar att en opinionsyttring är en opinionsyttring och ett valresultat är ett valresultat och att det är helt skilda saker. Man kan såklart om man vill försöka reda ut av vilken anledning det är helt skilda saker. Jag väljer att inte göra det utan väljer nu att nöja mig med att se att det är helt skilda saker.