Minska användning av antibiotika
Efter många års överanvändning är antibiotikan på väg att förlora sin effekt. Bara i Europa dör 25 000 personer per år till följd av resistens. Nyligen slog OECD larm om att antibiotikaanvändningen i världen kommer att växa med 67 procent till 2030 om inget görs. På vissa håll kan det handla om över 300 procent.
Nu har regeringen bjudit in oss till samtal i frågan den 9 mars. Antibiotikaresistensen är en av vår tids stora ödesfrågor och vi måste agera tillsammans, både lokalt, nationellt och internationellt. Här kommer tio förslag från Centerpartiet inför mötet med regeringen.
1. Sverige bör ta initiativ till en kriskommission, med uppdrag att ta fram en rapport som kan sätta ett pris på antibiotikaresistensen och få upp frågan på agendan.
2. Det är helt nödvändigt att nya antibiotika utvecklas. Det behövs en grundlig analys av hur EU och Sverige kan bidra till en god forskningsmiljö.
3. Ta fram underlag för ett nordiskt toppmöte under 2015, som kan lägga fast riktlinjer för att Norden ska ha lägst antibiotikaförskrivning i Europa inom fem år.
4. I dag är det enkelt att köpa antibiotika via nätet. Men tullen kan inte beslagta paket från ett annat EU-land, även om det innehåller olagliga läkemedel. Ge därför tullen större befogenheter.
5. Cypern och Italien använder 30 gånger mer antibiotika i sin djuruppfödning än Sverige. Vi föreslår ett EU-register för antibiotikaanvändning vid djuruppfödning, för att sätta press på länder som överanvänder antibiotika.
6. EU bör införa gemensamma mål för mindre användning av antibiotika vid djurskötsel. Gårdar som inte följer reglerna ska drabbas av sanktioner. Dessutom bör det vara förbjudet för veterinärer att sälja antibiotika.
7. Importen av utländskt kött med stora mängder antibiotika ökar. Kommuner och landsting måste ställa krav på djurskyddslagstiftning i sina upphandlingar. Barn och äldre ska inte serveras mat som är fullproppad med antibiotika.
8. Centerpartiet vill ha informationsinsatser kring risker med överanvändning av antibiotika. Föräldrar är ofta pådrivande för att få antibiotika utskrivet för åkommor där det inte alltid är nödvändigt, så en viktig målgrupp är de föräldragrupper som ordnas av barnavårdscentralerna.
9. Stärk arbetet med att minska antibiotikaförskrivningen i sjukvården. Kraven att få del av prestationsersättningen för minskad förskrivning måste skärpas och ersättningen höjas.
10. Fortsätt att satsa på Folkhälsomyndighetens arbete mot resistens. Vi vill slå vakt om arbetet med Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens och de lokala STRAMA-grupperna.
Sven Sunesson (C), Gruppledare Regionens Centerpartister
Lena Ek (C), vide ordförande i miljö- och jordbruksutskottet
Get Social