Frågan om barnfattigdom har åter kommit upp och debatteras flitigt. Från vänstersidan målas katastrofscenarium upp och allt skylls förstås på alliansregeringen.

Att barnfattigdomen under den forna socialdemokratiska regeringen låg på en högre nivå än vad barnfattigdomen ligger på idag talas det däremot tyst om.

Ändå är det alarmerande att det finns barn i dagens Sverige som växer upp i fattigdom. Men att använda statistik såsom vänstersidan, Rädda barnen och Ekot gör främjar inte sakfrågan. Framför allt är det oerhört missvisande att använda sig av begreppet relativ barnfattigdom då detta begrepp överhuvudtaget inte säger något om vilken levnadsstandard som barnen lever med.

Sett till den relativa barnfattigdomen är tex Nordkorea ett förebildsland men med tanke på att barnen i detta land svälter känns det knappast bra att ha Nordkorea som mål att likna.

Men med tanke på den Socialdemokratiska politiska visionerna är det förståeligt att just de vill använda detta begrepp då en ökad arbetslöshet nämligen även innebär att den relativa barnfattigdomen minskar. Detta då det relativa barnfattigdomsbegreppet enbart jämför sig med medianinkomsten i Sverige och desto fler som blir arbetslösa i Sverige desto lägre kommer medianinkomsten att bli och den relativa barnfattigdomen därmed minska.

Denna väg att bekämpa barnfattigdom på är det säkerligen bara Socialdemokrater som ser som framgångsrik. Alla övriga inser ju att det tvärtom är genom att minimera antalet arbetslösa och att skapa sysselsättning som man bäst bekämpar barnfattigdomen.

För att få en rättvis bild av hur det är ställt med barnfattigdomen i Sverige måste man därför fokusera på den absoluta barnfattigdomen men detta är förstås inte lika intressant för vänstersidan då med detta mått kan de inte angripa regeringen för internationellt sett ligger Sverige bra till med detta värde. 

I den undersökning gällande barnfattigdom som SCB genomfört på uppdrag av SCB kan man utläsa att, sett till hela Sverige, har den relativa barnfattigdomen sjunkit mellan åren 2005-2010. Däremot ökar den i de kommuner där barnfattigdomen redan är som störst. Det som är anmärkningsvärt med det senare konstaterandet är att barnfattigdomen är större i socialdemokratiskt styrda kommuner än vad den är i kommuner som är alliansstyrda.

Denna SCB-undersökning borde således väcka de socialdemokratiska kritikerna till självinsikt där de borde rannsaka sig själva om vad som är det för fel på den socialdemokratiska politiken då det just är den som leder till ökad barnfattigdom?

Trots all missvisande statistik i denna fråga är det bra att denna frågan debatteras och att kraftåtgärder sätts in för att bekämpa barnfattigdom. För det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att en tolerera att barnfattigdom existerar när vi skriver 2012 i almanackan!

Media: SR1, SR2, SR3, Dagbladet, Arbetarbladet, Sydsvenskan, Svd, DN, AB1, AB2, GP

Bloggar: Anders W Jonsson, Thomas Böhlmark, Martin Moberg, Lars Beckman, Exp, Maria Hagbom, Annarkia

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , ,