I takt med att böndernas villkor blir allt mer ansträngda har antalet svenska bönder minskat betydligt. Detta innebär också att den svenska självförsörjningsgraden är i en ständig nedåtgående kurva. Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF importerar vi 45–50 procent av vår livsmedelskonsumtion.

Till detta har även det moderna sättet att leva gjort att man mer och mer förlitar sig på samhällets alla system fungerar. Sammantaget innebär detta att den svenska livsmedelsförsörjningen är den sämsta sedan 30-talet. Framför allt saknar vi i princip krisberedskap inom livsmedelsförsörjningen. Vid en krissituation skulle våra matvaror snabbt ta slut både i hemmen och i affärerna.

Förr såg de flesta hushåll till att vara rustade med fyllda frysar och förråd medan man idag ofta enbart köper det man ska använda inom det närmaste. Lagerhållningen i de moderna livsmedelsbutikerna är slimmad varför hyllorna snabbt skulle tömmas om inte de dagliga varubilarna skulle komma.

Att det idag saknas nationell plan för hur Sveriges livsmedelförsning ska säkras är ett bekymmer. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har gjort mycket för att lyfta problematiken för den svenska bondens möjlighet till lönsamhet. Men det räcker inte på långa vägar när det inte råder lika villor för svenskproducerade livsmedel som för importerade. Konsumenterna går ofta strikt på priset och då ratas ofta det svenska köttet eller det svenska mjölken.

Med tanke på Sveriges sårbarhet gällande självförsörjning av livsmedel måste dessa frågor lyftas. Att det numera finns hundratusentals hektar åkermark obrukade bara för att det inte går att få lönsamhet för de svenska bönderna att bruka dessa jordar är inte långsiktigt hållbart.

De svenska bönderna måste först och främst få ett regelverk som gör att de kan konkurrera med omvärlden på lika villkor. Den svenska krisberedskapen måste höjas och medvetandet av betydelsen i att köpa svenskt behöver stärkas hos oss alla.

Media: SvD1, SvD2, Exp

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , , ,