Det är lätt att hålla med kritiken mot att det gått väl långt när den mest traditionsfulla svenska julaktiviteten såsom Kalle Ankas jul censureras.
Det verkar vara en trend i samhället att man ska undvika allt som någon kan känna sig stött för. Denna trend började egentligen med debatten kring negerbollarnas vara och har bland annat fortsatt med debatt kring huruvida skolor ska få hålla sina julavslutningar i kyrkorna eller inte.
Frågan är dock vem det är som driver denna debatt och vill verka för att förbjuda det som någon kan störa sig på? Hur många har tex ens tänkt på dessa stereotyper som nu klippts bort från Kalla Ankas jul innan Disney valde att censurera bort dem?
Om man ska gå dess censureringsivrare till mötes, var ska man i sådant fall dra gränsen? Går man in för det går det att finna aspekter på det mesta där någon kan känna sig kränkt. Men frågan är hur kränkt den enskilde individen de facto är? Bli man tex kränkt över pepparkaksgubbar i Luciatåget lär man ha fler och större problem med livet än just detta.
I spåren av denna debatt sprids dessutom många skrönor som inte är sanna. Förbudet mot pepparkaksgubbarna var just en sådan skröna som hade sitt ursprung i ett rent missförstånd men som målats upp stort med enbart ett syfte, att öka motsättningarna i samhället.
Vad det i fallet med Kalle Ankas jul handlar om har till exempel inte det minsta att göra med vare sig svenskhet eller invandring såsom de kritiker som nu sprider propaganda om detta vill göra gällande. Här handlar det om att det internationella multiföretaget Disney vill anpassa sin produktion från 1930- till 2000-talet. Man kan tycka vad man vill om detta men det handlar definitivt inte om något angrepp på det svenska.
Personligen tycker jag dock att det är synd att man censurerar bort i det gamla för även detta är en bild från vår historia och hur den tiden beskrev sin världsbild. Däremot måste denna desperation få ett slut och man bör tänka några varv på vilka det är som driver denna debatt och vilka syften de har med detta.
Media: DN, SvD1, SvD2, SvD3, SVT1, SVT2, SR, Exp, AB1, AB2, AB3, AB4, GP
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om Kalle Ankas jul, Disney, censur, svenskhet, skrönor, pepparkaksgubbar, lucia, kränkt,
Det dummaste är att det finns flera liknande klipp på så kallade stereotyper som är kvar, t ex den svarta dockleksaken som blir dragen av en sparkande åsna och två kinesdockor etc et). Om just dessa tre dockleksaker har klippts bort så borde väl Disney även klippa bort resten också om de ska vara konsekventa. Snacka om hyckleri.
Om Disney ska ta bort alla stereotyper ur sina gamla filmer blir det inte mycket kvar. Tycker det är så bisarrt att de klipper bort vissa klipp med en sådan motivering men samtidigt lämnar en massa kvar som är lika illa.
Och ska Disney vara riktig konsekventa så borde de även byta namn då Walt Disney själv var antisemit, trackasserade judiska medarbetare och angav folk för att vara kommunister bara om de engagerade sig fackligt.
Det här med att censurera skapar ju rasism genom att helt enkelt plocka bort scener och säga att vi vill vara 2012. Ska vi plocka bort pizzabagarna i Lady och Lufsen också? Inte är väl alla italienare pizzabagare? Kineserna i tomtetåget? Duffy Duck, han är ju svart? När dom ändå håller på varför inte klippa bort Judas från bibeln också så har ju Judarna fått återupprättelse också. Nä, tack och lov att min son fick vara pepparkaksgubbe och att Kalle Ankas Jul finns i orginal på piratebay att ladda ner. Jag är inte rasist men rucka fan inte på min och min familjs jultraditioner.
Jag kan ha fel, men blir plötsligt nyfiken. Den svarta tjejdockan av afrikansk karaktär som nu plockas bort, och stämplar sig själv med OK på sina byxor, visst har väl hon varit bortplockad även tidigare? Alltså inte de senaste åren, men om man går tillbaka ca 20 år eller så, inte var väl hon med då?
Annars tycker jag nog inte att man skall censurera någonting. Kritisera och uppmärksmma kanske, men inte förbjuda eller skära bort. Att driva med fördomar och tokiga inställningar är mest bara nyttigt. Samhället utvecklas positivt om man kan skratta åt dumheterna istället för att vara rädd för dem.
Disney skiljer sig en del från andra filmbolag, på det viset att man redan från början ansåg sig skapa tidlösa verk. De skulle göras för att även hålla långt fram i tiden. Det kan man se på dels den dyra tekniken med separata filmfärgnegativ, som väldigt få använde på den tiden. Men tillåter i modern tid att man gör nya färgkopior i prima skick. Det prioriterades högt, trots att ekonomin ofta var dålig hos bolaget. Man har också ändrat vissa röster samt musik och ljud en del för att uppfattas modernare. Bolaget har också skurit i sina egna filmer genom åren för att inte uppfattas “efterblivna”.
Den lilla negerdockan som ropar mamma när hon rutchar nerför en rutchkana var bortklippt fram t om 1981 i svensk version. (Kanske också i fler länder).
Walt Disneys egen person går det ju hur mycket rykten om som helst. Kanske är några av dem sanna. Flera är det knappast. Att han skulle varit rasistisk eller antisemitisk finns det inga belägg för vad jag kan hitta. En del rykten, men inga från förstahands vitten. Däremot verkar han faktiskt varit extremt fientlig till allt vad fackföreningar heter. Det kan också finnas vissa specifika orsaker till det. Ett företag av den här typen är ju helt beroende av sina anställdas skicklighet. Och om de duktigaste raggas över till konkurrenter så stupar man ju. Och om fackföreningarna kan manipuleras av konkurrenter så är man illa ute. Detta kan ju bli möjligt då branschen är ung, föreningarna väldigt små, möjliga vinster höga, förväntningarna enorma och konkurrenstrycket mördande. Ett annat rykte är ju att Disney själv aldrig ritade något, vilket också är fel. Men hans förtjänst var nog att hitta duktiga människor och stötta dem. Utnyttja skulle man kunna säga. Hans främste kollega, Ub Iwerks, försökte man ju länge ragga över till konkurrerande bolag, vilket till slut lyckades. Och då lyckades Iwerks minsann göra en riktig pärla vad gäller rasist-komik. “Little Black Sambo”. Denna har inte precis sänts i några sammanhang, eftersom den anses rasistisk. Men om man vill kan den hittas här:
http://archive.org/details/VariousBannedAndCensoredCartoons
Olika rasistiska eller olämpliga uppträdanden kryllar det ju av i tecknad film och allmänt i sk B-kultur. Alltså folklig kultur. Det är ett sätt att hantera våra behov av fördomar och förenklingar. Att försöka dirigera eller styra dessa är nog olyckligt. Allt kan göras plumt, torftigt, oförskämt, klantigt och okänsligt och förtjänar kritik. Men grova generella förbud, det tror jag inte på. De får nog motsatt effekt.
(Ub Iwerks sägs fö ha hittat på föregångaren till Musse Pigg, vilket en konkurrentfirma stal. Och varit delaktig eller mer än så i Musse Piggs karaktär. Han återkom till Disneys bolag efter några år hos konkurrenter. Det visade sig att Disney klarade sig hyfsat utan sin närmaste man, men att Iwerks vid återkomsten började utveckla animationsteknikens mer tekniska effekter. Bl a blandningen av tecknade figurer med spelfilm. Hans son startade bolaget Iwerks Enternainment som fortfarande jobbar med filmteknik, specialbiografer, 3d visningar och sk rides. Turbo boostade spöktåg ungefär med dyra effekter med blandning av datoreffekter pneumatik och all tänkbar effektsökeri. Bl a IMAX biografer).
Summa summarum, självcensur är inget nytt hos Disney. Men tyvärr kan produkterna bli sämre av det.
Är man i desperat behov av att se den oklippta versionen av Jultomtens verkstad (Santas Workshop) så finns den på youtube.
Liksom den film med Kalle Anka och Piff % Puff som gick de första åren, vilken utmynnade i skojigt och våldsamt krig. Toy Tinkers.
Disney tar oss ytterligare ett steg mot verklighetens “1984” där den kränkta/-e stora/-e-hen tystar allt och alla. Nyspråk, mellanmjölk, ta bort alla nyanser, utslätning, ingen vågar säga eller göra nånting, för nånstans finns det alltid någon som blir kränkt och alltid något medium som tjänar pengar på att basunera ut den kränkta/-es klagan, och på att organisera drevet.
De skulle väl ta bort den blonda dockan i samma scen som den svarta också pga att den är en karikatyr på blondiner? Om de nu ska inrikta sej på det så kan de ju följa Irans exempel och förbjuda Barbie också. Någon värre stereotyp finns väl knappast.
Disney lever fortfarande på gamla meriter. Den sista bra filmen de gjort var Djungelboken. Därefter var allt katastrofdåligt. På senare år har någon film varit åtminstone medioker eller halvbra. Men merparten efter Walt Disneys död har faktiskt inte varit bra. Det gäller även kortfilmerna. Kanske kan man även se en utveckling bort från kvalitet i deras tecknade serier. Hursomhelst har innehållet blivit avsevärt sämre. Den ursprungliga barnsliga förtjusningen och nästan hobby-entusiastiska glädjen som alla tidiga verk utstrålar är sedan länge borta.
Nu verkar det bara vara byråkrater och stela kontorsmänniskor som styr, måttligt obegåvat och ängsligt. Inte konstigt att man skär sönder sina egna arbeten. Man förstår inte bättre. Tjejen som försvarade Disneys självcensur i radio och tv skulle ju passat bra som häxa i de tidiga filmerna. Stel, anpasslig, ängslig och fyrkantig.
Kanske bevisar det hur viktig en enskild individ kan vara. Trots massor av duktigt folk som jobbat hos företaget har inget arbete kommit upp till den nivån som fanns på den tiden Walt själv styrde allting.
Du kan ju inte vara allvarlig när du påstår att Lejonkungen inte skulle vara en bra film då den är både gripande och välgjord. Jag håller dock med om att Djungelboken är riktigt bra, kanske t o m den bästa Disneyfilmen.
Det har du rätt i. Jag håller med om det. Jag skrev därför att det funnits en och annan film som inte varit dålig på “modern tid”. Och då tänkte jag speciellt på Lejonkungen. Den är inte dålig. Och så finns det några till som delvis varit bra eller i vissa stycken haft stora kvaliteter. Men mitt resonemang håller ändå menar jag. Skillnaden från tiden då Disney levde och därefter är enorm. Innan han dog gjordes nästan inget dåligt, och nu görs nästan inget bra. (Och något undantag finns förstås i båda riktningarna, men de är väldigt få).
Jag kom också att tänka på Pixar. Eftersom ett par exempel på deras produktion nu låg med i Julprogrammet från Disney i år. Det verkar vara samma sak där. De första filmerna från Pixar, med något undantag, har en väldig entusiasm och nästan episk kvalitet. Då man jobbade som ett självständigt bolag. Nu har man gått ihop med Disney, och kvaliteten verkar försämras drastiskt. Men underlaget känns inte lika stort för att bedöma lika tvärsäkert som för Disneys tidiga filmer. Och Pixars filmer har heller, enligt mig, inte riktigt kommit upp i samma höga kvalitet som Disneys tidiga, generellt sett.