Denna helg kommer jag tillsammans med 16 andra centerpartister från Kronoberg att stå upp för landsbygdens värderingar och se till att Centerpartiet kommer fram till ett nytt idéprogram som kommer att gynna utveckling i hela landet.
Processen med att ta fram ett nytt idéprogram för Centerpartiet har pågått i ca ett år och nu till helgen ska en extrastämma ta slutgiltigt beslut om detta. Jag har personligen varit delaktig i hela denna process genom att jag varit en av de processledare som har lett diskussionen ute i de olika kretsarna och avdelningarna för att vitalisera den centerpartistiska debatten.
Inom Centerpartiet är öppenhet och delaktighet oerhört viktigt. Därför har också denna process med att ta fram ett nytt idéprogram genomförts i total öppenhet. Detta har möts av förvåning och tveksamheter. Många av våra opponenter, och inte minst journalistkåren, har känt sig obekväma med att ett parti, helt i öppenhet har diskuterat sina ideologiska tankar och idéer om hur man vill bedriva sin framtida politik.Därför har också Centerpartiets förslag till nytt idéprogram blivit Sveriges mest omdiskuterade dokument.
Vår idéprogramsgrupp levererade sitt uppdrag med råge och fick till en id diskussion som Sverige aldrig tidigare sett. Partistyrelsen la sitt egna förslag, som vi nu ska ta ställning till i helgen. Från oss centerpartister i Kronoberg har vi fört en offensiv strategi i denna process. Från Kronobergscenterns sida vill vi lyfta fram de socialliberala värderingarna och landsbygdens värden.
Vi har med tydlighet protesterat mot de mest ”jag”-influerade aspekterna av idéprogramsgruppens vilja för att istället poängtera vikten av att stärka den lilla människans villkor och att det ska finnas möjlighet till utveckling i hela landet.
För oss i Kronoberg, som bor i ett landsbygdslän är landsbygdens värden självklara. Vi ser investeringar i landsbygdsutveckling som synonymt med livskvalité. För oss är Centerpartiet garanten för att hela Sverige ska leva. Att detta kommer att skrivas in i Centerpartiets nya idéprogram kommer jag och 16 andra ombud från kronoberg att se till denna helg!
Media: Centerpartiet, SVT
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om Centerpartiet, Kronoberg, hela Sverige ska leva, landsbygd, Landsbygdens röst, idédebatt, idéprogram, framtid, framtidsstämman, Upplands Väsby, Annie Lööf, den lilla människan, landsbygdsutveckling, utveckling,
Det är inte öppenheten som väckt uppmärksamhet utan de tokliberala inslagen i det ursprungliga förslaget. Har noterat att det fortfarande finns centerpartister som håller fast vid dessa.
“-den lilla människan-” Undrar vilka som vill bli kallade så? De som fått sina ekonomiska villkor försämrade. bland annat de som blivit sjuka eller arbetslösa oftast utan egen förskyllan, vill nog inte se sig själva som små människor.
Den lilla människa är enbart en omskrivning av den enskilda människan. Att se till den lilla människans behov innebär att an super till den enskilda människan rättigheter och möjligheter istället för att sätta statliga system före den enskilda människan. Den lilla människan vs den statliga kolossens överförmynderi med andra ord.
Håller med anonym 11:08 ovan. Vad innebär “den lille människan”. Prata ur skägget och kasta fram briljanta originella lösningar på alla samhällsproblem istället.
Men en del av det jag hört hittills har faktiskt låtit relativt bra. Det erkännes. Men klyschorna riskerar att fördunkla helhetsbilden.
Dessvärre är det nog nödvändigt att ett idéprogram innehåller en del skrivningar som kan betraktas som klyschor. Ett idéprogram ska innehålla visioner om hur man vill se vårt framtida samhälle och ska innehålla sådant som ska vara lika aktuellt om 10 år. Ett idéprogram ska ligga till grund när man sedan formulerar ett partiprogram, där man sedan tar med sakpolitiska frågor för att närma sig de visioner som man har ställt upp i idéprogrammet.
Förr stod centerpartiet på småfolkets sida där en stark stat skulle skydda henne och ge möjlighet för utveckling, nu “Den lilla människan vs den statliga kolossens överförmynderi med andra ord.”
Snacka om att köra i högerdiket.
@anonym 10:43
Ja du har inte fel. Men samtidigt är det helt naturligt och kanske något av ett sundhetstecken, på sätt och vis. I början på nittonhundratalet och framemot andra världskriget så var staten liten. De flesta resurser och initiativ och mängden pengar som investerades var privata. Vanligt folk hade nästan aldrig några pengar att tala om. Lågbetalda industrijobb. Ganska lågbetalda hantverkarjobb. Riktigt lågbetalda lantbrukarjobb. Osv.
Alla kom i kläm under det fåtal som hade både pengar och inflytande. De som hade pengar var nästan enbart strukturellt välplacerade företagare, (förutom adel och godsägare). I en lätt småskalig tillverknings och hantverksmässig ekonomi kan visserligen goda idéer generera lönsam företagsamhet utan enorma insatser av pengar. Men samtidigt blir de flesta människors liv beroende av privata initiativ. Och låses fast i permanentande klyft strukturer. Otillräcklig utbildning osv.
Det är lätt att inse behovet av en starkare stat med mera resurser under de förutsättningarna. Utan utbildning som tar tillvara de ambitioner som finns bland folket så förlorar alla på det. Inom varje samhällsområde kan man resonera så. Om klyftor, alltså verkliga klyftor och inte bara ojämlikhet i största allmänhet, tillåts stoppa människors potential så förlorar alla på det. Hela samhället.
Därför var det inte svårt att förstå hur staten kunde växa och bli allt starkare, och ta alltmer resurser i anspråk. Samt dela ut det mesta av dem förnuftigt.
Men det är ingen självklarhet. Om staten blir ensam största arbetsgivare och karriärväg, så händer något. Vi anpassar oss. Vi kan maskera våra egna behov eller karriärmöjligheter med en slags retorik som tidigare har stått för något genuint. Men nu riskerar att istället kväva det som den först skulle stimulera.
Man måste helt enkelt förstå att staten kan vara för liten och svag. Men också för stor och ineffektiv, dyr, misskött och allomfattande styrmaskin. Med inkompetenta befälhavare och maskinister lite överallt. offentlig förskingring är ett begrepp som inte används så ofta i sverige. Men borde nog göra det.
När offentliga medel behövs till snart sagt varje samhällsområde för att orka fungera, då är något fel. När privata näringsidkare skall slåss med sjukpatienter om offentliga medel istället för att få tjäna ihop dem på egna meriter. Då kanske staten börjar gå över styr.