Som väntat gav kvällens partiledardebatt inga konkreta svar från Stefan Löfven. Från Löfvens sida var det mestadels floskler om Alliansens misslyckade politik där han dessutom hade uppenbara svårigheter att hålla rätt fakta i debatten. Tydligt i debatten blev dock att det enda som vi med säkerhet vet om den socialdemokratiska politiken är att den innebär stora skattehöjningar.
Bortsett från denna skattehöjningspolitik låter Stefan Löfven som en kopieringsmaskin vilket Annie Lööf slog fast och syftade då på de utbildningssatsningar som Stefan Löven i allmänna ordalag pratade om med tanke på att dessa redan är på plats eller är är beslutade att sa påbörjas.
Stefan Löfvens slingrande för att undgå att behöva precisera sin politik blev dessutom stundtals pinsam. Tex vägrade han obönhörligen att svara på frågan om han kan tänka sig ersätta nuvarande kärnkraftverk när de har tjänat ut sin tid.
Även Fredrik Reinfeldt visade på en för honom blek start av debatten där han lät felaktiga kommentarer gällande arbetslösheten från både Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt stå omotsagda. Däremot tog Fredrik Reinfeldts argumenterande fart efterhand och i takt med detta fick han även Stefan Löfven att backa från sina uttalande några gånger.
Jonas Sjöstedt var helt övertänd under debatten och visade upp ett ettrigt debatterade där han med röststyrka försökte överrösta de övriga genom att rabbla miljardsatsningar efter miljardsatsningar som enbart visar på det populistiska och oseriösa alternativ som Vänsterpartiet de facto är och nog är det så att när någon tvingas höja rösten har argumenten oftast tagit slut.
Givetvis är jag som Centerpartist färgad i mitt synsätt när jag granskar en sådan här debatt. Men helt klart genomförde Annie Lööf en bra debatt. Hon var saklig och tydlig i sin argumentation. Annie Lööf visade även på att hon var betydligt bättre påläst än tex Gustav Fridolin som försökte raljera utan större framgång.
Sammantaget visade debatten på en stor skiljelinje mellan Alliansen och de övriga oppositionspartierna genom de enorma skattehöjningar som oppositionen vill föra fram. I övrigt visar debatten också att i de flesta andra frågor än just företagande och arbete står Stefan Löfven betydligt närmre Moderaterna och Alliansen än vad han gör till Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Det rödgröna alternativet finns helt enkelt inte längre. Detta trots att Jonas Sjöstedt gjorde sitt bästa för att hävda mot slutet att han inte ställer några ultimatum för ett ev. framtida regeringssamarbete.
Media: Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Exp6, Exp7, Exp8, Exp9, Exp10, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Svd1, Svd2, Svd3, Svd4, Svd5, Svd6, SVT1, SVT2, SVT3, SVT4, SVT5, SVT6, SVT7, SVT8, SR1, SR2, SR3, GP1, GP2, GP3, GP4, GP5, Smp
Bloggar: Tokmoderaten, Jens Fagerlund, Johan Hultberg, Kent Persson, Jinge, Michael Granstedt, Peter Högberg, Fröjdh, Staffan Lindström, Roger Jönsson, Norah 4 you
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om Socialdemokraterna, Miljöpartiet, vänsterpartiet, Centerpartiet, Moderaterna, Stefan Löfven, Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt, Gustav Fridolin, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, Partiledardebatt, arbetslöshet, skattehöjningar, Alliansen, rödgröna, Kristdemokraterna, Jonas Sjöstedt, Göran Hägglund, Folkpartiet, Jan Björklund,
Det som är mest anmärkningsvärt är att Löfven fortsätter att använda sig av felaktiga uppgifter om vad jobbskatteavdraget betyder. Måste vara Juholtarn som räknat för de siffror som är de enda som kan ge någo som liknar siffrorna i S-skuggbudget kan bara fås fram om någon okunnig räknar ut vad avdragen totalt blir glömmande bort att avdrag görs INNAN beräkning av slutlig skatt. Vilket ger helt andra grupper än miljoninkomsttagarna högre skatt än idag för ett avdrag på dryga 21.000 kr för en som tjänar 1 miljon/år gör inte stor skilnad på slutliga skatten. Inte stora besparingar där.
Det krävs ner till 28.000/månad för att uppnå de besparingar som S lagt i sitt budgetförslag……
Centerpartister kan vara mycket stolta över sin partiledare. Hon kvalificerar sig för många positiva omdömen. Kanske är det så att man behöver vara lite extra bra när man är den enda tjejen i gänget av gentlemän.
Bra analys av de som bloggat om denna debatt. Jag är en väljare som har röstat tidigare på båda sidor. Rött först som ung, men när jag väl trampat i träsket med vård, skola och omsorg som sossarnas valmantra alltid varit, fast det var tvärtom som verkligheten menades. Jag var med i stora skolflytten och gick mellan 7 olika skolor vid den tid då det skulle satsas på skola, att vården drogs ner så att sjuksköterskor fick gå ut i strejk, omsorg där flertalet av liggsår och bortglömda äldre gjorde mer inslag i den dagliga journalistiken. Det är tydligt att de röda har glömt bort sin historia från 90-talet tills de fick avgå. Jag klarar inte av att de röda inte ser sina enorma misstag, och på det säger att denna regering som är idag gjort precis det i stället och själva står de som änglar. Jag är en väljare som de ska ta hand om då även jag kan skifta. Dock kan man inte kasta den sten som man själv redan har kastat och inte vill se att man har gjort det.
Alla vet att det kommer att bli höjda skatter när de röda kommer till makten, det är bara hur det slår som är frågan.
Jag reagerade på de felsiffror direkt som Löfven sa om arbetslösheten. Om jag inte missminner mig så är siffran runt 10-12% vid övertagandet, och har sakta gått uppför att gå ner. Vilket är helt naturligt vid en lågkonjunktur. Och det är lågt också att försöka få snabba poäng med att säga att ungdomsarbetslösheten är på grund utav denna regering, då alla där vet att det tar extremt lång tid innan man ens kan mäta effekterna utav reformer. Lågt utspel utav Löfven och jag hoppas att folket kan se igenom mer uttalanden i denna debatt.
Att de ens vågade ta upp argumentet om tågen är helt åt väggarna, då det var en röd regering som stod för det under en lång tid, och helt plötsligt så är det som alltid – den blå regeringens fel. Hur går denna ekvation ihop? Det gör den inte, det är bara en undanmanöver som försöker rikta kritik. Åter igen – så ser de inte sin egen historia från 90-talet och framåt då de miste sin tid vid makten.
Om man är osäker på var man står politiskt så måste man läsa sig till informationen, helst på de politiska partiernas hemsida osv. Då kan man bättre se och sålla bort de felaktigheter som direkt kom fram för att enbart blidka folket.
Tack,
/En väljare
Jag reagerar på ditt ordval i din rubricering: “skattehöjningar”. Är det allt du kan läsa in i den här debatten. Ganska enögt.
Jag reagerar på att lyfter fram “skattehöjningar”.
(en korrigering – så här ska det stå)