Ikväll framträdde Stefan Lövén i Agenda och gjorde där sitt första längre framträdande sedan han tillträdde som Socialdemokraternas partiledare. Stefan Lövén klarade utfrågningen bra och lyckades slingra sig hyfsat i de frågor där han tidigare har haft en annan uppfattning en vad den officiella socialdemokratiska linjen är. Tydligaste blev detta gällande kärnkraftsfrågan där han i princip helt slöt upp bakom det socialdemokratiska kongressbeslutet. Trots att Mats Knutsson försökte få honom att säga att han ser behovet av ny kärnkraft tog han aldrig dessa orden i munnen. Däremot angav Stefan Lövén att han fortfarande är positiv till den Svenska vapenexporten.
Det mest slående i denna intervju är hur likt Stefan Lövén låter som Fredrik Reinfeldt. de båda verkar i princip ha samma ideologiska övertygelse i många stycken.
På område efter område visar det nämligen att Stefan Lövén är på samma politiska linje som Fredrik Reinfeldt. Det är med andra ord tydligt tydligt att med Stefan Lövén har Socialdemokraterna tagit ett stort steg åt höger. Inte minst visade resonemanget kring Fredrik Reinfeldts utspel gällande höjd pensionsålder detta då han i princip talade med helt samma ord som Fredrik Reinfeldt använde när han förklarade sitt utspel.
Det blev dock inga tydliga besked om vad Socialdemokratiska linjen kommer att bli. Förvisso angav Stefan Lövén en viljeinriktning att han vill se slopade jobbskatteavdrag för de med riktigt höga inkomster men att han i övrigt köper jobbskatteavdraget fullt ut. Stefan Lövén antydde också att han vill se en mer likriktad beskattning av arbetare och pensionärer men erkände samtidigt att detta kommer att bli oerhört dyrt med andemeningen att detta uppenbarligen inte är någon större prioriterad fråga för honom.
En bortre gräns på A-kassan togs upp och även här ansluter Stefan Lövén sig till regeringens linje, att A-kassan ska vara en tillfällig lösning och det viktigaste är att den enskilda individen kommer tillbaka till arbete. Ett uttalande i sig som är en helt ny approach från socialdemokraterna och jag tror faktiskt att detta är första gången som jag har hört en socialdemokratisk företrädare lägga denna aspekten när han diskuterar A-kassan, vilket bådar gott inför framtiden. Stefan Lövén tar förvisso ställning om att A-kassan borde höjas, vilket inte Fredrik Reinfeldt vill, men med tanke på hur länge sedan den höjdes har han ju helt rätt i att så borde ske.
På det hela var det en tämligen grå intervju där Mats Knutsson lät den nya partiledare komma lindrigt undan i de frågor som han nu uppenbarligen bytt fot i. Att vi skulle få tydliga besked var det förmodligen inga som hade förväntat sig. Det vi fick var en föraning om att Socialdemokraterna närmar sig den moderata retoriken och att förutsättningarna för blocköverstigande överenskommelse därmed borde ha ökat.
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om Stefan Lövén, Socialdemokraterna, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, a-kassan, vapenexport, jobbskatteavdraget, kärnkraft,
Stefan Löfvén lät inte alls som Reinfeldt!!!!
Löfvén påpekar ju att när man är arbetslös, så ska man kunna klara att betala sina räkningar. Han menar vidare att A-kassan skall begränsas i tid, men inte att man lämnas till sitt öde när tiden gått ut. Han förkastar ju idén om att sortera ut folk i Fas3 som ger 5000 kr/mån, vilket ingen kan leva på, som han påpekar.
Han vill fasa ut kärnkraften på ett ansvarsfullt sätt, med fokus på jobb och miljö. Inte som Reinfeldt öppna upp för fler privata altörer som ohämmat ska få bygga nya kärnkraftverk utan plan på övergång till vind, sol och vattenkraft.
Löfvén vill INTE tvinga genom lag att arbeta till 75 år, som Reinfeldt vill. Löfvén anser att det är viktigare att fler kommer i arbete – ungdomar tidigare i livet, att kvinnor som vill gå upp i heltid skall få det mm. Sen vill han förbättra arbetsvillkoren, så att folk kan arbeta till dagens lagstadgade pensionsålder. Många slits ut i förtid och kan inte arbeta ända till 65.
Reinfeldt vill att pensionärer skall betala mer skatt på sin “uppskjutna lön” – det vill Löfvén ändra på. Det ska vara lika!!!
Reinfeldt ser gärna att höginkomsttagare och förmögna gynnas med jobbskatteavdrag. Löfvén säger att låg och medelinkomsttagare skall ha skattesänkningar, men att folk som tjänar över en miljon per år inte behöver några jobbskatteavdrag. Löfvén vill ge skattesänkningar till de som behöver det!
Stefan Löfvén vill även stoppa att skattemedel lyfts skattefritt i skatteparadis via de privata skol-, apoteks-, sjukvårds- och äldrevårdsföretag. Varje skattekrona skall gå till vård och omsorg som det är menat.
Reinfeldt ser inga problem med att riskkapitalbolag dränerar våra skattemedel, han kallar det för fri företagsamhet.
Lövén pratade på exakt samma vis om pensionsålder som Reinfeldt. Reinfeldt har aldrig pratat om någon lagstiftning för att arbeta till 75. Gällande att stoppa att skattemedel lyfts skattefritt till skatteparadis var Lövén helt inne på samma tankar som Anders Borg har fört fram och jag antar att Fredrik Reinfeldt står bakom sin finansminister i detta. Lövén pratade om att han vill se +jobb vilket i princip är det samma som arbeten inom FAS3. Gällande kärnkraften har Lövén frångått sin personliga uppfattning och anslutet sig till en mer klarsynt tanke (frågan är hur länge han håller fast vid er kongressbeslut som går mot hans egna åsikter)
Det är bara att vakna och inse att ni har valt en högermänniska till ledare!
Folk förstår att det Reinfeldt pratar om, är en lagstiftad pensionsålder – det kanske inte blir 75, men en markant ökning är underförstått.
Retoriken grundar sig ju på att vi inte har råd annars. Vilket kan tyckas vara motsägelsefullt när sittande regering höjer sig till skyarna genom att hävda att det går sååå bra för Sverige. Lika motsägelsefullt är det att sänka skatterna med sammanlagt 300 miljarder(Jobbskatteavdrag, ROT, RUT mm). Samt låta skattemiljarder dräneras via riskkapitalbolag med verksamhet i vård, apotek och skola. Även bonusar och vinster på sammanlagt 400 miljarder som försvunnit utomlands via de privata elaktörerna EOM och Fortum ger inte precis svenska skattebetalare en bättre utsikt för trygga pensioner.
Om inte Reinfeldts idé om en pensionsålder på 75 år är tvingande via lag – då hade ingen opponerat sig! Nu ser vi dagligen flertalet artiklar och bloggar som protesterar mot faktumet att arbeta tio år till. Många ser det som rena skämtet och många namnkunniga har kallat statsministern för verklighetsfrånvarande. Än mer patetiskt är det råd som man utsett att utreda frågan om höjd pensionsålder, då de består av bla jurister, psykiatriker, en designer. I detta råd finns inga med förankring i en arbetsmarknad med kroppsliga förslitningsskador.
Idag får alla som vill, jobba hur länge dom vill! Det finns ingen lag som kan stoppa dom från det. Alltså handlar det om en lagstiftad höjning av pensionsåldern, tro inget annat!
Vidare så vill Socialdemokraterna helt stoppa skattesmitandet via riskkapitalbolag inom privat sjukvård, skola och apotek. Man har tittat på alternativ som Finland och Norge använder och då är det stiftelser och kooperativ man pratar om. Moderaterna vill fortsätta med aktiebolagsformen, man vill inte ha några kooperativ eller stiftelser.
Fas3 jobb är en ren utsortering av långtidsarbetslösa – ingen möjlighet till vidareutbildning fanns och det var tom med svårt att få tid för att söka riktiga jobb! Med en Fas3 ersättning på 5000 kr per månad, så är det samma nivå som soc.bidrag. Idag har Fas3 fler anställda än koncernen VOLVO!!!
Med Socialdemokraternas beredskapsjobb och plusjobb gick ut på att vidareutbilda folk och stärka deras kompetens att söka riktiga jobb.
Reinfelds politik kontra Löfvéns – skillnaden är enorm!
Ändå när jag lyssnar till vad Stefan Lövén säger så är det i princip samma retorik och samma politiska inriktning som Fredrik Reinfeldts…. Kanske dags för dig att byta parti om du inte gillar det!
Om man ser det ur ett annat perspektiv så kan det ju vara så att den som leder regeringen idag är en vänstermänniska.
Ditt svar är lite osakligt och därmed svårt att bemöta.
Du skriver: “när jag lyssnar till…”
Det är din subjektiva uppfattning och tyckande som styr din tolkning.
Den politiska retoriken att (M) gått in mot mitten, att det är ett nytt arbetarparti eller att det finns ett “nya” moderaterna är ren nonsens. Man vill och har lyckats vilseleda väljarna att tro att (M) värnar om välfärd, vilket är rent hyckleri. Man värnar endast de förmögnas intressen – men smart populistiskt, så köpte man svenskarnas röster med småpengar i plånboken.
Likaså är det samma princip att påstå att Löfvén låter som Reinfeldt som att (M) gått mot mitten.
Den ideologiska skillnaden är enorm om man i sak jämför Socialdemokrati med Moderat politk.
Socialdemokratin går ut på att värna om svaga och utsatta – men inte på det sätt som (M) vill ge skenet av – att man “bara öser ut bidrag till folk”. Den socialdemokratiska tanken bygger på att alla kan hamna i en olycklig situation som att bli arbetslös eller bli sjuk – då ska ett tryggt system ge dig skydd och stöd för att komma vidare. Utbildning för att höja din kompetens är en åtgärd – som inte bara ökar individens egna konkurrenskraft utan som nation i helhet faktiskt blir mer konkurenskraftig.
Många tror att (M)-politik ökar tillväxten, men med otryggare abetsvillkor och ett hårdare arb.mrkn.klimat, så minskar t ex rörligheten på arb.mrknden – folk är rädda att förlora sina jobb och vill inte flytta pga osäkerhet och därmed hämmas den rörliga arbetsmrkndn. Nyföretagande och småföretagande gynnas inte heller när den arbetslöse tvingas in i desperation och fattigdom – utrymmena för att starta eget ökar när man kan falla tillbaks i ett tryggt system om man misslyckas som egen.
Listan kan göras lång med KomVux, AMS mm som faktiskt var genialiska lösningar som (M) bara misskrediterat i alla år. I andra länder har man tagit efter dessa arbetsmarknads årgärder.
Stimulanser i näringslivet är en annat signum för klok socialdemokratisk näringspolitik. Den moderatledda regeringen valde att passivt se på när en av världens starkaste varumärken, SAAB, gick i sank – man sa att staten inte ska äga bilfabriker. Ingen i Sverige ser hur det mest kapitalistiska landet i världen, USA – amerikanska staten, ger GM gigantiska statliga anslag (1000 miljarder) för att rädda den livsviktiga inhemska bilindustrin. Det satsas stort inom elbilstillverkning. Detta skulle kunna ha blivit SAAB´s framtid – ledande inom elbilsutvecklingen. Men regeringen såg inte längre än att bilindustrin är död.
Företrädare för Moderaterna titelerar Moderaterna som de nya Socialdemokraterna. Nu har Moderaterna valt använda uttrycket ‘Det nya arbetarpartiet’ men uttrycket är med all sannolikhet ett populistiskt val, och hade man trott att ‘De nya Socialdemokraterna’ hade varit ett bättre populistiskt val hade man sannolikt valt det istället. Det som då rent faktiskt skiljer Socialdemokraterna ifrån Moderaterna är att Socialdemokraterna är tight knutet till LO vilket Moderaterna inte är.
Hursomhelst skulle jag vilja beteckna Moderaternas titelering av sig själva som populistiskt, och faktiskt som typ skvalbetonat. Framtoningen saknar förankring och rötter i Moderaternas historia.
Moderaternas har också lyckats få röster tack vare Alliansen, och avhängigt det faktum att Moderaterna innehar Statsministerposten i Allians-regeringen. Tycker man som väljare att Alliansen sköter Regeringsinnehavet bra faller rösten på Moderaterna eftersom man röstar på Statsministern. Att Alliansen också består av 3 partier till reflekterar man sannolikt överhuvudtaget inte över när man lägger sin röst.
Personligen är jag glad över att Centerpartiet står stabilt för sina grundvärderingar och att dess företrädare också för fram det. Det är styrka och som jag är glad för.
Men centerpartiets politik märks inte i praktiken. Det som Maud Olofsson fick igenom är ju egentligen ren moderat-politik. Och med Annie “Thatcher” Lööv, så blir väl er politik än värre!
Jag har alltid haft respekt för Centern tidigare, men nu ser man att man lyder under samma partipiska som knapptryckar-partiet Moderaterna.
Nej, stå upp för era egna värderingar istället, för er egen politik. Då återfår ni förtroendet!
Tips – sök samarbete med Löfvén!
Vad har Centerpartiet att vinna på att söka samarbete med Löfvén ?