Donald Trump

 
Donald Trump har hitintills kommit undan med allt. Detta utan att han egentligen har uträttat någonting i sitt liv (i positiv bemärkelse). Det finns ju en anledning till att han vägrar göra sina skattedeklarationer offentliga då dessa skulle avslöja honom som den misslyckade affärsman han de facto är.

Donald Trumps brorsdotter Mary Trumps bok är ytterst avslöjande. I Mary Trumps vittnesmål framträder familjen Trump som en ytterst dysfunktionell familj, en familj där familjefadern Fred Trump favoriserade endast en av sina söner på bekostnad av sina övriga barn till den grad att denne inte lyckades lära sig något uns av hyfs. Fred Trump, Donald Trumps far och Mary Trumps farfar framställs som en ytterst maktcentrerad person som inte accepterade sin förstfödde sons (Mary Trumps far) ambition att ta in andra människors synpunkter i sitt liv. Donald Trump var favoritsonen som aldrig fick lära sig att bli motsagd eller att det fanns någon annan än hans egen vilja som i alla lägen gällde.

Donald Trump framstår som en lögnare och en empatilös människa. Dessa osympatiska drag förstärks genom vittnesmålen om att Donald Trump till och med på sin fars dödsbädd försökte få sin far att ändra sitt testamente så att Donald Trump själv skulle få ensam makt över hela det Trumpska imperiet. Mary Trumps bok är en trovärdig sågning av Donald Trumps presidentskap och en varning till vad som kommer att ske med den amerikanska demokratin om Trump skulle lyckas bli återvald till en andra period.

Mary Trump påvisar i sin berättelse hur misslyckad Donald Trump de facto är som affärsman (han har helt missbrukat sin faders arv och försvagat den Trumpska förmögenheten väsentligt). Detta är förmodligen också anledningen till att han vägrar att offentliggöra sina skattehandlingar. Det är tydligt, Trump har inte förmågan att se till den amerikanska nationens bästa. För Trump existerar endast Trump him self.

Som bok kan jag definitivt rekommendera Mary Trumps ”Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man”. Det är en läsvärd bok som ger en bra bild av bakgrunden till denna tokiga man, Donald Trump, och dennes agenda. Mary Trump vet vad hon pratar om som uppväxt i denna dysfunktionella familj. Hon har sett vad som har skett bakom det offentliga och ger en ytterst avslöjande bild av vem Donald Trump verkligen är.