Vi har i princip, allt sedan 2010, hört från Sverigedemokraternas håll att Sverige är i en systemkollaps. Detta är allvarsord som har tilltagit i styrka i takt med att opinionssiffrorna för SD har ökat. För oss som följer de sociala medierna är detta smärtsamt tydligt. Sverige har sedan länge upphört att fungera om man lyssnar på dessa populister.

Orsaken till Sveriges förfall som nation är som alltid i dessa högerextremisters ögon invandrarna. Att det pågår en högst skadlig massinvandring slog SD fast redan 1988, när de bildades som ett renodlat nazistiskt parti. Detta är en åsikt som de inte har omvärderat sedan dess. Sveriges invandring är alltid ohållbar enligt SD. Denna åsikt tog exceptionell fart efter det senaste valet i Sverige, när både Kristdemokraterna och Moderaterna omfamnade Sverigedemokraternas retorik gällande invandrarna. Detta nya högerkonservativa block omfamnade till fullo Sverigedemokraternas populistiska ådra och gav i gemensam röst ton för sin avsky mot det Sverige som vi andra ser som vårt hjärta.

Det höga tonläget visste inga gränser, Sverige gick under, Sverige var i ruiner, osv. Demokratiska värden var inte längre ett uns värda. Allt var svart i Sverige om man lyssnade på företrädare från något av dessa tre partier, SD, KD eller M.

Men så drabbades Sverige, liksom övriga världen, av coronapandemin. Ordet kris fick med en gång en helt ny betydelse. Det som SD, KD och M tidigare menade med ordet har ingen liknelse med den betydelse som ordet innebär idag när vi har corona att hantera. För SD och KD är det uppenbarligen extra besvärligt att hantera denna kris då den inte går att skylla på invandrarna (även om både Ebba Busch och Jimmie Åkesson försöker med sina tafatta försök att få det till det). Coronakrisen har med tydlighet visat att Jimmie Åkesson inte är en statsman byxad att leda Sverige. Faktum är att coronakrisen tydliggör att varken SD eller KD har en roll att spela när det verkligen gäller. De är nämligen helt offside i alla uttalande de idag fäller om hur Sverige ska hantera denna coronapandemin.

Jag hade definitivt inte kunnat föreställa mig att vi skulle behöva uppleva denna apokalyps. Det jag dock finner förtröstan i under denna svåra tid, är att vi ändå gjorde rätt val i den segdragna regeringsbildningen, där vi stod emot KD och M:s vilja att ge Jimmie Åkesson och SD makt. Betänk hur illa ute Sverige hade varit om det vore Jimmie Åkesson som stod för beslutsfattandet i denna svåra tid. Då hade det inte bara varit nattsvart för Sverige, det hade varit total ridå!

Nu är det dessbättre en mer sansad regering som styr Sverige, en regering som lyssnar på våra expertmyndigheter och inte som Jimmie Åkesson, helt avfärdar deras kunskap. Jag är därför full av förtröstan att vi ska reda ut denna kris och att Sverige ska kunna gå stärkt ur detta som nation. Förhoppningsvis har då också Sveriges väljarkår insett att de extrema populisterna, Jimmie Åkesson och Ebba Busch, inte är något alternativ att förlita sig till när det verkligen gäller.