Ebba Busch Thor

Alliansen var en framgång som lyfte Sverige något enormt. Dessvärre finns nu längre inte grunden för Alliansen kvar. Alliansen bildades utifrån en liberal värderingsgrund. Alliansen utvecklades i en liberal anda och bedrev en liberal politik när den kom till regeringsmakt. Detta förändrades dessvärre starkt efter att Fredrik Reinfeldt lämnade.

Alliansen består idag av två liberala partier och ett konservativt parti och ett ultrakonservativt parti. Ett partisamarbete som värderingsmässigt inte fungerar fullt ut, vilket blivit extremt tydligt nu efter valet. Spänningarna och slitningarna gällande grundläggande värderingsfrågor har blivit uppenbara och gör att framtiden för Alliansen ser oerhört dyster ut. Detta visade sig inte minst genom att både Centerpartiet och Liberalerna röstade nej till Ulf Kristersson i dennes SD-stödda regeringsbildningsförsök.

Som jag ser det är Kristdemokraterna största anledningen till att Centerpartiet inte bör ge möjlighet till en regering ledd av Ulf Kristersson då en sådan regering kräver stöd av Sverigedemokraterna för att fungera. Ebba Busch Thor har återkommande visat att hon står ytterst nära Jimmie Åkesson i en rad värderingsfrågor. Till exempel har Ebba Busch Thor förordat ett slags interneringsläger för flyktingar vid Sveriges gräns, i ett utspel som inte kan ses på något annat sätt än att lägga sig näst intill på en extremare linje än Sverigedemokraterna.

I fråga efter fråga är Ebba Busch Thor mån om att vinna Sverigedemokraternas stöd. Under valrörelsen bedrev Ebba Busch Thor en sorts skyttegravstaktik mot Alliansen genom sina återkommande oseriösa angrepp på Centerpartiet. Hon bedrev en ytterst Alliansfientlig linje genom att bland annat angripa Centerpartiet för Centerpartiets tydliga avståndstagande gentemot Sverigedemokraterna. Jag antar att det för Kristdemokraterna i sin konservativa hållning måste vara provocerande att ett liberalt parti inom en liberal Allians (som de facto Alliansen var fram till detta val) vill att Alliansen ska stå för liberala värderingar…. Kristdemokraterna vill ju uppenbarligen att Alliansen ska bryta med liberalismen. Detta är i och för sig inget konstigt då Kristdemokraterna de facto inte är ett liberalt parti. Framförallt har de under Ebba Busch Thors ledning kommit att bli näst till en motpol till de två övriga liberala partierna inom Alliansen. Ebba Busch Thor har drivit Kristdemokraterna till att bli ett ultrakonservativt parti, ett parti som dessvärre värderingsmässigt ligger väldigt nära Sverigedemokraterna. Ett parti som ett liberalt parti som Centerpartiet bör akta sig för att ge inflytande till, likväl som att Centerpartiet måste minimera Sverigedemokraternas inflytande då båda dessa partier angriper liberalismen å det starkaste.

Efter valet har Kristdemokraternas och Ebba Busch Thors hållning blivit än mer tydlig. Kristdemokraterna ser nu helt öppet inga som helst problem att anpassa sin politik så att den tillfullo accepteras av Sverigedemokraterna. Den politik som därmed blir kvar är på intet sätt längre någon Allianspolitik, den innehåller inte den värderingsgrund som Alliansen står för.

Går man till val som en Allians är det förödande när en av Alliansens partiledare går till frontalangrepp mot sin Allianspartikollega på det sätt som Ebba Busch Thor gjorde i valrörelsen. Det var skyttegravskrig mot den egna Alliansens från KD-partiledaren vilket förmodligen kostade Alliansen ett antal mandat i valet, mandat som hade betytt att Alliansregering kunnat tillträda utan aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Uppenbarligen är det just detta aktiva stöd som Ebbe Busch Thor så hett önskar. Än värre för Allianssamarbetet är det att två av Allianspartierna nu så totalt har svängt bort från liberalismen och istället vurmar den politik som Sverigedemokraterna står för.

Debattklimatet som har följt politikutvecklingen efter valet är ytterst skrämmande. Från ledande ledarsidor och offentliga debattörer till högt uppsatta partiföreträdare för både Kristdemokraterna och Moderaterna har man helt tagit an den retorik som Donald Trump bedriver i USA. Det handlar om ett totalt oseriöst och aggressivt tonläge där det inte verkar finnas någon gräns för personangrepp och hatiska uttalande. Detta är framförallt en sorglig utveckling där retoriken endast går ut på att normalisera Sverigedemokraterna och deras ideologiska hållning.

Jag har sagt det tidigare men det tål att upprepas. Det som händer i Sverige idag liknar väldigt mycket utvecklingen i Tyskland under det tidiga 1930-talet. Framför allt är det högst märkligt att Centerpartiets hållning väcker sådan förvåning (antar i och för sig att det måste vara en spelad förvåning). Centerpartiet har under lång tid varit oerhört konsekvent och tydliga i vad de vill. Centerpartiet är det Alliansparti som under alla Alliansår tydligast stått upp för Alliansen och har framförallt verkat för sammanhållning inom Alliansen. Centerpartiet har inte skiftat i någon politisk hållning, nej det är Kristdemokraterna och Moderaterna som gett upp Alliansens värderingar för att istället närma sig Sverigedemokraterna.

Därför känns det oerhört beklämmande att ta del av den hatstorm som Kristdemokrater och Moderater nu riktar mot Centerpartiet för att Centerpartiet står upp för Alliansen grundvärderingar. Som jag ser det finns det nu bara två vägar. 1: att Socialdemokraterna går med på en betydande del av Centerpartiets kravlista och att de stänger ute Vänsterpartiet från inflytande. 2: att vi går mot ett extraval.

Med tanke på det falskspel som Kristdemokraterna uppvisat och för den delen även Moderaterna så hoppas jag på att det går att finna lösning inom alternativ 1. D.v.s. att Stefan Löfven går med på Centerpartiets liberala kravlista.