Miljö

Greta Thunberg måste vara århundradets svensk. Det är ett enormt genomslag denna unga tjej har lyckats frambringa över hela världen. Hennes engagemang har spridit sig som en löpeld och det är förmodligen endast i inskränkta Sverige som ett sådant genomslag kan tänkas att mötas med misstro.

Tidstypiskt för dagens politiska klimat i Sverige har givetvis Greta Thunberg fått genomlida en enorm hatstorm från framförallt det högerextremistiska Sverige. Jag kan överhuvudtaget inte få in i min tanke hur man som människa kan falla ut i ett så extremt hat mot en 16-åring. Mot en ung kvinna som enbart lyder sitt hjärta och driver ett engagemang som berör människor över hela världen.

Jag har sett en stor mängd tämligen uppsatta offentliga personer som faller in i denna hatstorm, och mitt ord till alla er haters är att ni bör skämmas! Ni är härmed inte vatten värd för min del (vilket är ett konstigt uttryck då vatten börjar bli en värdefull tillgång med tanke på just Greta Thunbergs budskap).

Kritikerna menar att Greta Thunberg har uppbackning av vuxna. Men allvarligt, vilken framgångsrik ungdom har inte haft det. Jag har absolut ingen vetskap hur det är gällande detta för Greta Thunbergs del. Men ta vilken person som helst som slagit igenom inom sitt område som tonåring. Ingen av dessa har stått utan uppbackning från vuxna i deras närhet. Högerextremisternas kritik mot Greta Thunberg blir i detta fullkomligt löjlig och visar endast hur patetisk just högerextremisterna är i sin argumentation.

Jag känner inte Greta Thunberg på något vis. Men jag är djupt imponerad. Sverige har förmodligen aldrig tidigare haft en person som i så unga år fått ett sådant genomslag på världsnivå. Greta Thunberg ger enorm positiv reklam för Sverige och vi bör alla vara enormt stolta att tillhöra ett land där en personlighet som Greta Thunberg ges möjlighet att ta plats.

Jag har i och för sig ingen nomineringsrätt. Jag vill dock nominera Greta Thunberg till Nobels Fredspris 2019. För sällan om än aldrig tidigare har vi sett någon som så självutlämnande vill få till en förändring för att rädda vår framtid.