I stora drag har jag samma uppfattning som Göran Andersson gällande cook and chill (se dagens utgåva av smålandsposten). Att matens kvalitet beror på vad man lägger i grytorna och att man genom detta nya system kan producera maten med färska varor och eventuellt även i större utsträckning än idag, med närproducerade varor. Egentligen är jag bara motståndare till cook and chill med tanke på den grupp av äldre som ska få sina portionsförpackningar hemlevererade. Det är hos dem jag är rädd för att vi får den stora försämringen av matens kvalité och även en ökad vårdinsats som riskerar att äta upp de besparingar som systemet ska ge enligt kostutredningen. Hade man kunnat bryta ut denna del av systemet och ordna mathållningen till denna grupp med mat tillagad på något annat sätt än dessa kyl-matsportioner hade mycket varit vunnit och acceptansen hade förmodligen varit större till cook and chill.
Cook and chill är en komplex fråga.
Om författaren: Mikael Andersson
Statsvetare och fritidspolitiker i Tingsryds kommun som utöver förtroendeuppdragen jobbar som behandlingsassistent inom Statens institutionsstyrelse.
Get Social