Hat

 
Yttrandefrihet är förmodligen det absolut bästa inslaget i de demokratiska principerna som vi har. Att alla, oavsett vem man är har rätt att göra sin röst hörd är nog det finaste vi kan uppnå. Men hur fri är egentligen dagens yttrandefrihet? Att höja sin röst för åsikter som inte faller in i det för dagens politiska korrekthet har sitt pris. Vad som är politiskt korrekt varierar dessutom över tid.

Idag har det t.ex. blivit helt politiskt korrekt att ondgöra sig över invandrare och att spy sin galla över de, som trots denna hatstorm som kommer med att göra sin röst hörd för de mänskliga rättigheterna som faktiskt är beslutade av FN, ändå vågar stå för sina åsikter. Dagens politiska korrekthet vill med tydlighet att Sverige ska strunta i de mänskliga rättigheterna och därmed i förlängningen också avsäga sig medlemskapet i FN.

Detta är ett skifte i samhällsklimatet som är total, och ett skifte som gått snabbt. Brytpunkten kan sammanfattas med Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen år 2010. Allt sedan detta har de Sverigedemokratiska värderingarna, som härstammar får den svenska nynazismen, blivit allt mer normaliserad. En andra brytpunkt kom i 2018-års riksdagsval och genom den omsvängning som framförallt KD och M har gjort sedan denna valrörelse i sina närmande av den sverigedemokratiska hatretoriken.

Skiftet har blivit så totalt att det idag är kontroversiellt att påpeka faktumet att Sverigedemokraterna grundades av nazister, det är kontroversiellt att påpeka att de sedan sitt bildande inte har gjort några större förändringar i sitt partiprogram utan fortfarande är ett parti som drivs av samma ideologiska främlingsfientlighet som de facto är deras ursprung.

Detta är en utveckling som oroar mig starkt. Sverigedemokraterna är idag ett parti som inte får kritiseras. Gör man ändå detta kan man förvänta sig att få mailkorgen full med hat och hot. Vi är ju alla människor, och som människor värnar vi framförallt de som finns i vår närhet, vår familj, våra barn och barnbarn. Då är det ett högt pris att värna sin yttrandefrihet när det innebär att ens familj tvingas stå under hot. Sverigedemokraterna lyckas på ett effektivt sätt strypa yttrandefriheten genom sin hot och hatkampanjer i de social medierna.

Sverigedemokraterna är dessutom snabba med ta på sig offerrollen och hävda att de diskrimineras. Dock får Sverigedemokraterna ett osedvanligt stort utrymme i media, ett långt större utrymme än vad deras storlek och betydelse som de egentligen förtjänar. Journalister har också svårt att hantera Sverigedemokraternas roll och ställer sällan obekväma frågor till SDs företrädare i rädsla för att få kritik. Vi har nog alla också sett kommentarer på de sociala medierna när användare tröttnat på Sverigedemokraters hot och blockat dem från möjlighet att posta än mer hat på sina personliga sidor. Då är det höga röster om hot mot yttrandefriheten. Men i de kommuner där SD kommit till makten efter valet 2018 begränsas nu medborgarnas rättigheter på bred front. Sölvesborg är förmodligen det mest skrämmande exemplet på hur demokratin nu är på nedmontering.

Det är hög tid att vi som vill värna demokratin sätter ned foten och protesterar. Med denna snabba utveckling och genomförande av SDs nazistiska grundideologi är vår demokrati snart ett minne blott.